top of page

Ako želiš razvijati svoje vještine, ovo je pravo mjesto za tebe!

Bok čitaoče, nadam se da si dobro! :)


Pošto si već došao do ovog bloga onda ćeš ga sigurno i pročitati, jer te sigurno zanima iskustvo jednog gingera u ovom produktivnom projektu. Babysitam ti ja tako jednog dana nećaka od nekih frtalj godine starosti i usput gledam Dribbble challenge koji bih mogao napraviti u Figmi. Dok tako scrollam po mobitelu, dolazi mi poruka od drage prijateljice Andree Knez Karačić, tapnem poruku i pročitam sljedeće:



Dok sam čitao ovu poruku osjećao sam pozitivnu energiju da se pokreće nešto od čega će ljudi imati koristi, pogotovo oni koji žele naučiti određeni skill, ali nisu znali otkud početi. Uz to sve kada sam pročitao da je besplatno i da će mi mentor biti osoba s dugogodišnjim iskustvom u području koje me iznimno interesira, odmah sam bio nabrijan oko toga svega i naravno da sam pristao.

Prije nego što nastavim dalje predstavit ću se u par kratkih crtica (al stvarno kratkih):

  • Osmislio sam projekt i aplikaciju Zagreb360 koja je nakon tri godine doživjela neuspjeh zbog nedostatka iskustva u samom researchu i drugih čimbenika vezanih za naplatu odrađenog posla u Hrvatskoj

  • Nakon što sam zatvorio firmu trebao sam platiti dug poreznoj pa sam zaključio da je najbolje da krenem konobariti (premda nisam nikad prije, ali sam imao snažnu volju) i otplatim dug čim prije

  • Nisam odustajao od svog prvobitnog plana da postanem Product Designer pa sam nastavio raditi samostalno projekte i čitao knjige (puno knjiga) kako bih bio što bolji u onome što želim raditi

Eto ukratko to je neki backstory mojih 5 godina radnog života. No vratimo se na Mentoring Byte! Odgovorio sam Andrei da sam zainteresiran i da definitivno želim proširiti svoje znanje, a uz to sama pomisao da će me mentorirati netko tko mi može dati pregršt savjeta i uputa za dalje i ukazati na pogreške mi je zvučalo stvarno odlično. U to vrijeme sam već bio u fazi konstatnog učenja i veselilo me što ću biti dio takvog programa i upoznati nekog novog. Dogovorio sam sastanak preko Zooma s Lorom Pleško (CEO at Machinery) jer je taman krenula pandemija COVID-19 pa se nismo mogli sastati uživo jer su na vijestima rekli da ako ne ostaneš doma da si pokojni. Uglavnom, prvi sastanak je bio totalno friendly - generalno upoznavanje i uvod u sam projekt. Pričali smo o tome kojim putem želim ići i što želim postići i izvući iz samog mentoringa kako bi mogli ići u tom smjeru. Nakon što smo sve definirali krenuli smo na prvi zadatak. Tu je krenulo bit zabavno :)

Zadatak #1

“Tvoj prvi zadatak bit će izrada mobilne aplikacije za menstrualne cikluse.”

Krenuo sam se malo smijati, ali sam shvatio da je situacija ozbiljna pa sam prestao. Jer, kao jednom muškarcu, bila mi je totalna nepoznanica (dobro nije baš totalna) kako ću ja sad napraviti takvu aplikaciju. Upravo u tome je ležao ključ samog zadatka. Nepoznanica. Ako ti je nešto nepoznato onda to moraš istražiti, zar ne? Ovaj zadatak je bio čisti primjer kako pojedinac može istražiti sve o temi kako bih mogao napraviti traženo. Lora me uputila i dala mi smjernice kako uopće krenuti odnosno od kuda početi i koju knjigu pročitati. I tako sam krenuo, uz jako puno googlanja (ne moram ni govoriti da su mi iskakale reklame za tampone po google-u, fejsu, instagramu, youtubeu...), konstruirati samu aplikaciju. Nakon svakog zadatka koji mi je Lora dala za aplikaciju imali smo online sastanak kako bi mi ukazala na greške ili dobre stvari koje sam napravio i što bih trebao napraviti sljedeće. Stvarno sam puno naučio. Ne kažem to tek toliko nego sami mindset i pristup problemima s kojima sam se suočavao sam sada znao kako rješiti ili kako ih početi rješavati. Na kraju aplikacija je izgledala ovako:


Za prvi zadatak nije to izgledalo tako loše kako sam mislio da će izgledati u početku. Cilj je bio na samom UX-u više nego na UI-u, što mi je do sada bila teža stavka jer nisam baš bio previše posvećen UX-u. I kao i svaka stvar u životu, kada nešto napraviš iz ničega - odmah se osjećaš bolje i produktivnije. Možda sam dizajn aplikacije nije idealan, ali opet je bolje nego prazan papir koji sam imao prije. I opet sam naučio nešto novo. I drago mi je što sam baš takav zadatak dobio jer se vjerovatno ne bih natjerao da ga radim sam i posvetim mu vrijeme. Hvala Lora! :)

Zadatak #2

“Tvoj drugi zadatak će biti izrada web stranice za…” - Lora me zamolila da ne odajem previše od zadatka kako bi i njenim drugim menteeima mogao biti izazov, kakav je na kraju bio i meni (ali zato poručuje da više neće davati 1. zadatak, sada kada sam ga razotkrio, tako da očekujte nešto drugo! :) ).


Bio sam sretan kada sam čuo što ću raditi jer mi je zvučalo zanimljivo, ali uskoro sam shvatio da će biti puuuno teže nego sami prvi zadatak. Rekao sam sebi - ma ok, sredit ćeš i to, nije neki problem zadovoljiti zahtjeve, ali svaki put kada sam pročitao brief, rek’o sam si - ma nema šanse! Nakon što sam proveo dane i dane mozgajući, zaključio sam da ću to napravit kao neku veliku aplikaciju premda sam bio siguran da to neće biti dobro, ali nešto sam morao napraviti iako nisam imao nikakvu ideju. Lora mi je pokušavala pomoći s hintovima, ali svejedno se nisam baš najbolje pokazao. I onda sam zaista napravio kao neki veliki mobile app, ali za web.

Rado bih vam pokazao rezultat da vidite kako loše izgleda :) Svjestan sam toga bio i tada, ali morao sam nešto pokazati. Kada sam pokazao to Lori, oboje smo se smijali mojim ogromnim ikonama koje su, prema mojoj zamisli, skrivale sadržaj koji bi se prikazao kada se pređe mišem preko njih. Nakon što smo pričali kako rješiti taj problem, pokazala mi je kako bi takva stranica trebala izgledati i nakon što sam to vidio, bilo je tako jednostavno. Tek onda dođeš do onog “pa kako se ja toga nisam sjetio napraviti na taj način.” Naučio sam opet važnu lekciju i na kraju krajeva naučio sam nešto novo i neki novi način kako pristupiti problemu. Ne mogu ti otkriti sve jer to ćeš naučiti sa svojim mentorom.

Zadatak #3

Finalni i treći zadatak je bio napraviti mobilnu aplikaciju za Mentoring Byte. Tu sam prakticirao sve što sam dosad naučio od Lore Pleško i također kao i nakon svakog zadatka unutar glavnog zadatka imali smo meet i pričali o tome što treba popraviti i što bi možda bilo bolje. Kad kreneš raditi bilo kakvu aplikaciju uvijek pogledaš druge aplikacije sličnog tipa na tržištu pa se malo inspiriraš i kreneš raditi svoje (naravno nećeš samo prekopirati stil i promjeniti boju jer to onda nema smisla). Kada radiš aplikaciju za klinta, onda radiš po onom što korisnici aplikacije žele, odnosno raznim metodama istražiš što korisnicima treba, a što im ne treba. To šta ti kao pojedinac misliš da je nešto fora ne znači da je tako, jer svatko od nas je drugačiji i razmišlja drukčije. Tako da je uvijek bitno slušati korisnike i provesti kvalitetno istraživanje prije samog početka dizajniranja aplikacije.


No dobro, vratimo se na zadatak, malo sam se zanio :) Ukratko, cilj je bio napraviti aplikaciju za Mentoring Byte (ovaj zadatak je bio moj prijedlog) kako bi korisnik mogao vidjeti kakvih sve tečajeva ima koji ga zanimaju i kojima želi pristupiti. Ovo je rezultat kako sam zamislio aplikaciju:


Zaključak

Zašto sam napisao ovaj članak? Realno nisam morao, ali ako je netko uložio trud kako bi meni pomogao, bez ikakvih obveza da mi pomogne, smatram da želim vratiti istom mjerom i pomoći tebi. Gle, jednostavno je - trenutno ima jako puno mentora koji čekaju samo tebe i da se ohrabriš pristupiti nečemu novome i da radiš na sebi uz pomoć stručnjaka. Nitko te ne tjera na ništa, ali ako želiš dalje razvijati svoje vještine, a ne znaš od kud krenuti, realno, ovo je pravo mjesto za tebe. Čak i da nije besplatno (a je), dobit ćeš iskustvo od nekog dizajnera, programera, voditelja, markentigaša i XY drugih u sastancima 1 na 1 koji su najbolji format za prenošenje znanja.


Također, izrazito se još jednom zahvaljujem Andrei koja mi je otvorila vrata ovog projekta dok je bio u startu i ogromne zahvale Lori Pleško što je izdvojila svoje vrijeme kako bi pomogla nekome tko je željan znanja. Puno sam naučio od Lore u 6 mjeseci mentoriranja i dobio osnovne temelje kojim putem krenuti dalje i što želim dalje stvarati.


Prošlo je dvije godine od mog mentoriranja i Lora moram ti pokazati projekt na kojem trenutno radim, mislim da ćeš se ugodno iznenaditi. Mogao sam ti to napisati u poruci, ali ovdje je slađe :)


139 views0 comments
bottom of page