top of page

“Preuzela sam odjel, što sad?” - kako mi Mentoring Byte može pomoći u razvoju leadership vještina

Updated: Nov 22, 2022



Mentoring Byte program omogućuje IT profesionalcima mentoriranje iz različitih poslovnih kategorija - poslovanje, poslovna analiza, programiranje, UX/UI dizajn, osobni razvoj, vođenje projekata, marketing, prodaja itd.

Kako je to izgledalo za Katarinu koja je odabrala svoju mentoricu te joj se odlučila javiti, pročitajte niže.

MB: Kako je mentoring session započeo?

Nataša, mentorica: Motivacijsko pismo Katarine sletjelo je ovog proljeća u moj sandučić. Došla je u novu firmu na poprilično odgovornu poziciju, voditi odjel te ga ujedno i izgraditi te je željela pomoć i podršku kroz taj proces od nekoga tko je prošao slično. Jednostavnost i iskrenost kojom mi je pristupila mi se jako svidjela, a i smatrala sam da bih joj svojim iskustvom mogla pomoći.

MB: Kako je izgledao proces mentoringa?

Proces mentoringa počeo je prvim sastankom, koji smo odradile uživo. Upoznale smo se, podijelile neke od privatnih i poslovnih detalja o sebi te zajednički oformile ciljeve na koje će se mentoring proces fokusirati.

Mentee prije prvog sastanka sebi postavlja pitanja poput:

“Što želim ostvariti, gdje želim ići, kako mi mentor u tome može pomoći, što su moji kratkoročni i dugoročni ciljevi te vrlo važno - koliko sam spreman/na vremena odvojiti da se posvetim mentoring programu.”

Kao mentorica sam se na vrlo sličan način pripremala za prvi sastanak radeći retrospektivu na iskustva koja su mi pomogla u životu, a da su vezana uz konkretan problem na čijem rješavanju radimo. Bitno je odrediti i trud koji smo sa svoje strane kao mentori spremni uložiti.

Minimum koji mentee kroz Mentoring Byte program dobiva je 5 sati/sastanaka unutar 4-6 mjeseci, a to je dovoljno intenzivno da podržimo nekoga u poslovnim ciljevima. Naravno da proces mentoriranja može biti i intenzivniji, a i trajati duže no to je poslije stvar dogovora između mentora i menteea.

MB: Što bi istaknula da je najbitnije sa strane mentora i menteea?

Nataša, mentorica: Rekla bih da je najvažnija konzistentnost i posvećenost procesu s obje strane, i od menteea i od mentora.

Za menteea to znači da je procesu pristupio/la ozbiljno, da se obavljaju dogovoreni zadaci jer se u tom slučaju može vidjeti najveći i najbrži progress. Moram priznati da je Katarina u tom pogledu bila prava “štreberica” :) što je i meni poprilično značilo jer je napredak bio znatan i konstantan i zaista je uživancija sudjelovati u tom putu zajedno s menteejem.

Za mentora je bitno da ima iskrenu želju pomoći i biti podrška te zrno kreativnosti kod načina na koji se dolazi do rješenja problema. Također i da odoli potrebi da rješava problem umjesto mentees, čak i ako zna instant rješenje.



Osobni i profesionalni razvoj uz mentoricu Natašu

MB: Kako si počela razmišljati o mentorstvu?

Katarina: Razmišljanje o uključivanju u program mentorstva iniciran je promjenom poslodavca nakon 17 godina rada u istoj kompaniji. Nisam postavila striktna očekivanja od mentorskog programa, želja je bila razviti se profesionalno kroz mentoriranje na konkretnim poslovnim situacijama, te osobni razvoj kroz nova iskustva i poznanstvo.

MB: Kako si odabrala Natašu kao mentoricu?

Mentorica Nataša nije odabrana slučajno. Imala sam je priliku slušati na jednoj konferenciji i tom prilikom je na mene ostavila vrlo pozitivan dojam, te kad sam je vidjela na listi mentora za mene je odabir bio zaključen.

Mentorski program formiran je kroz postavljanje ciljeva i ostvarivanje istih uz pomoć mentora.

Natašino i moje mentorsko putovanje odvijalo se u vrtlogu setupiranja mene u novom poslovnom okruženju i uspostavi novog odjela kojim rukovodim.

Moji ciljevi su bili vezani za upravljanje ljudima, a kažu da je njima najteže upravljati. Na tom području prostor za učenje i razvoj je beskonačan. Mentorica i ja samo karakterno različite osobnosti (prema DISC metodi – žuta VS plava) i to je bila odlična kombinacija jer učiti od onih koji su različiti od vas je nužno jer pogled na istu situaciju je bitno različit, a time i pristup rješavanju.

Oduševljena sam s idejom mentoringa i odazivom ljudi koji su spremni pokloniti najdragocjenije - vrijeme i znanje ljudima koje ne poznaju.

MB: Poruka mentorici za kraj :)

Draga Nataša, hvala ti za podršku koju si mi pružila tijekom promjene posla, vrijeme i znanje koje si mi nesebično poklonila kroz ovaj program.

Katarina Kukuljan


160 views0 comments
bottom of page